Wie zijn we

In 1973 ben ik, Ruud Zanders, geboren als derde en laatste telg van Wim en Lea Zanders. Ik ben opgegroeid ‘tussen de kippen’ op de boerderij in het Noord Limburgse Oirlo. Na afronding van mijn studie algemeen agrarische economie in 1998 aan de Landbouwuniversiteit te Wageningen heb ik samen met zijn broer Frank het ouderlijk bedrijf overgenomen.

fam-zandersIn datzelfde jaar ben ik getrouwd met Natasja. Samen hebben wij drie meiden: Maud, Juul en Lynn.

Het bedrijf groeide onder leiding van Frank en mij uit tot een groot, grootschalig en internationaal pluimveeproduktie en handelsbedrijf. In 2007 werd hier door diverse oorzaken noodgedwongen het faillissement van aangevraagd.

Na deze donkere periode in 2007 werd uiteraard het werkzame leven weer opgepakt. En zonder de intensieve, grootschalige pluimveehouderij tekort willen te doen, heb ik toen besloten dat ikzelf geen grootschalig en intensief bedrijf weer wil hebben danwel leiden.

In 2008 ben ik begonnen als directeur van Rondeel, een geheel nieuwe manier van houden van leghennen en vermarkten van eieren. Na vier jaren van hard werken, veel lobbyen, veel overleg met diverse partijen en doorzetten stonden er 3 Rondelen in Nederland en werden de eieren verkocht bij Albert Heijn, La Place en diverse regionale spelers.

Het ondernemersbloed kruipt echter waar het niet gaan kan en vanaf 1 juli 2013 vond ik dat het tijd werd om weer geheel zelfstandig aan de slag te gaan. Hiertoe heb ik ‘het Pluimhuis’ opgericht.  Per 1 september van datzelfde jaar ben ik benoemd aan de Christelijke Agrarische Hogeschool, CAH Vilentum, tot lector. Dit betreft het eerste lectoraat ‘Gezonde Pluimveehouderij’.

@Ruud_Zanders